Farger og terapi

Når jeg skulle velge hvilke farger jeg skulle bruke på bloggen, fikk jeg gode råd på bloggbedre.no som skriver hvor viktig farger er for oss, hva de signaliserer,  og hvordan farger virker på oss.

Hva gjelder fargebruk på bloggen så  prøver jeg meg litt frem.  Jeg liker godt de fargene som er på bildet som jeg  bruker på toppen av bloggen. Skjørtet med broderier;  jordfarger, varme farger, ispedd litt friskhet.  Ønsket er nok at det er disse fargene som skal gå igjen.  I følge undersøkelser gjort på to tusen personer i ni land, så brakte grønn frem en sterk enighet,  tanken om nytt liv og avslapning, rødt derimot fremkaller sterke reaksjoner,  og øker blodtrykket!  Hmm, jeg som skal skrive om helse og sånt…

Bør jeg velge grønt?

Purchase this image at http://www.stocksy.com/506407

Hvert år kåres det fra ulike distanser årets farge. Årets farge fra Pantone 2018 er en lilla farge. Ultra violet. Dette er en dramatisk, nesten provoserende farge.

Fargen er kjent for å inspirerer til å være fantasifull og idèrik.

Det verdenskjente fargeesystemet Pantone, som eies av X-Rite i Carlstadt i USA, offentligjorde rett før jul Pantone sin «vinnerfarge» 2018: Pantone 18-3838 Ultra Violet,  og sier at den kommuniserer originalitet og visjonær tenkning.

“Vi lever i en tid, som krever oppfinnsomhet og fantasi. Det er denne slags kreative inspirasjon som   ligger i Pantone 18-3838 Ultra Violet, en blå-basert lilla, som retter vår oppmerksomhet  og potensiale til et høyere nivå” Dette er det Leatrice Eiseman, adm. direktør for Pantone Color Institute som sier.

Sterke lilla nyanser har lenge vært symbol på en motkultur, det ukonvensjonelle og kunstnerisk frihet.

I følge Pressmann i Pantone Color Institute så speiler denne fargen hvilke kvaliteter det er brukt for i dag. Spennende med så omfattende tanker, at farger kan påvirke oss i så stor grad.

Ultra Violet er altså Pantone sin farge, Fargerike (faghandelkjeden) har utropt fargen blå til årets farge, og mener at det er ro som står i fokus her.

Fargerike Dagny velger seg gul. Og flere farge-vinnere finnes fra de ulike malingsfabrikantene. Uansett; farger blir det! Og hvitt er ingen  farge –  og er i ferd med å forsvinne, sier trendekspertene.  Inn med farger i hus og hjem. Litt deilig kjenner jeg, som føler meg både litt kald og alene i hvite omgivelser, mens derimot i et hav av jordfarger, der er jeg hjemme!

Farger kan også brukes i terapi – fargeterapi: Det er en alternativ behandlingsform som bygger på teorien om at lys av bestemte farger kan brukes til å behandle forskjellige lidelser. Hver virvel i kroppen tilsvarer en farge.  Så mens vi er inne på lilla. Lilla har en smertestillende egenskap, stimulerer nyrer og kjønnsorganer. Videre opprettholder lilla konsentrasjonen av kalium i blodet, og styrer ukontrollert appetitt.

Så Ultra Violet bærer ikke bare lovnader om nytenkning og kreativitet, men også balanse i flere organer.

fz380014-003-02-1x-tHeretter skal jeg hente all den inspirasjon jeg kan få av yogamatten min, – som nettopp har en ultra violet farge, og kanskje  burde jeg begynne å drikke vann med sitron – i  glasset  på bildet –  hver morgen. Kanskje får jeg masse ideer og inspirasjon til mitt ganske fremdeles ukjente år 2018.

Følg meg, og se hvor jeg går.

Ps; Jeg anbefaler boken «Farger til folket» av Dagny Thurmann Moe på Cappelen forlag. Hun skrier om farger i arkitektur, interiør og mote. Boken inspirerer sterkt  til fargebruk og kommer med interessante historiske fakta om fargebruk i Norge.

 

 

Publisert av Litteratur for alle

Vi holder leselederkurs etter metoden Shared Reading og kurs i kreativ- og helsefremmende skriving. Foredragsholder; om forfattere, bøker og litteraturens nytteverdi.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: