Til fots med bok på øret

alice-moore-192521

Bokbransjen er i endring, vi leser mindre bøker, men jeg fortviler ikke, innholdet får vi i hvert fall med oss. Vi hører på lydbøker. Grunnen er kanskje at vi fyller opp dagene godt, og med lydbok kan vi gjøre flere ting på en gang!

Jeg har også begynt, jeg som var så glad i papirboka, men det har sin grunn da. Hund.

Mannen bak Storytel,  Jonas Tellander,  har som mål å bli ordets svar på Netflix. Så bli vant til lydboka først som sist. Vi ser mer på Netflix enn TV ikke sant? Tellander mener også at lydboken nærmer seg antall lyttere, som bøkene har lesere. Tellingen av lydbøker gjelder avsluttet bok, ikke en kjøpt (og kanskje ikke lest) bok! Det har ant meg ut i fra diskusjoner på ulike nettsider for lesende at det ikke er like kultivert å lytte på lydbok, som å lese. 

Jeg har nå i alle fall glede av bøker på mine turer, om det nå ikke er det mest dyptpløyende bøkene, så har jeg stor glede av det. Jeg sparer heller  de  sammensatte bøkene til jeg er hjemme igjen.

Ja takk, begge deler.

Var du av dem som synes lydbøker gikk for sakte? Du kan regulere tempoet. 👍🏼

Har du lyst til å høre en lydbok? Da anbefaler jeg deg  den elegante, lekne –  men også mørke  – lydboka «Nøtteskall» av plot-kongen Ian McEwan

Vi følger et foster. Et foster i mors liv som bruker tiden til å undrer seg over de store spørsmålene i livet (to be or not to be, – skal han la seg føde eller ei),  lytter til  radio og lytte til sin mor og onkel planlegge drapet på sin far.

Fosteret blir riktig så kunnskapsrik og  kulturell gjennom å lytte til radio, derav hans evne til betraktninger over hva som foregår på utsiden av de gjennomsiktige hinnen rundt han.

Gjennom fosteret  blir vi presentert for forbrytelser, svik og drap.  Mc Ewan spiller på Hamlets tematikk i denne boken. Fosterets onkel er Claude (Hamlet`s Clausius). John, faren deklamerer dikt,  forsøker å kurtisere sin kone Trudy (Hamlet`s Gjertrud) sin interesse, som bare synes han er kultivert og kjedelig.  Claude er en enkel endomsutvikler, og nynner på ringetoner – er det rart fosteret lider under elskovsakten mellom moren  og Claude. Han er redd han skal bli sønn av Claude.

Det er flere temaer McEwan tar oss gjennom. Moren, Trudy,  drikker mer og vin etter som svangerskapet går sin gang.

Trudy  gjør det til et poeng i å drikke for to litt uti svangerskapet, og i en alder av 30 uker  kan han ikke bare skille utsøkte oster fra hverandre, men også diferensiere lærsmaken fra en verdensdel til en annen gjennom placenta. Vi snakker vin. Når moren ikke drikker derimot,  da blir pulsen ubehagelig sterk,  og han kjenner på hver minste hormonsvingning hos moren. Altså mye alvor i den intense og drivende teksten. Og språket – plettfritt! Jeg tror jeg kan si typisk McEwan. Gjennomarbeidet, fullt og helt.

Gled deg til noen gode gåturer, du har fire timer med Niklas Gundersen som leser på øret.

McEwan har fulgt meg  til fots, og så har jeg kommet hjem til Ole Fogh Kirkeby:s  «Robusthet, skrøbelighet og det generøse lederskab«.  Med penn og papir, og fyr i peisen.  Det var Kirkeby`s boken som var inspirasjonskilden til innlegget «Er du en av de nye vinnerne». I denne boken tar forfatteren for seg de positive og negative sidene ved robusthet og skjørhet, og kommer frem til idealet som er en robust skjørhet.

«Robusthet er blitt et buzzord i medier, stillingsannonser blant headhuntere og i daglig tale» Se opp, snart legger du ikke merke til annet. Robusthet. Robusthet. Robusthet.

Last ned en lydbok, ta en tur til fots. Bra for helsen, begge deler. God tur!

 

 

Kilde: Morgenbladets artikkel om bokbransjen uke 2, «Robusthet, skrøbelighet og det generøse lederskab» av Ole Fogh Kirkeby. Ellers: Storytel er nevnt i teksten. Har linket til lydbokforlaget. Boka jeg henviser til er oversatt av Einar Blomgren.

 

 

 

Publisert av Litteratur for alle

Vi holder leselederkurs etter metoden Shared Reading og kurs i kreativ- og helsefremmende skriving. Foredragsholder; om forfattere, bøker og litteraturens nytteverdi.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: