Melankoli, fryd og om å strekke seg langt

Det er vanskelig å ikke la seg spise av dager, og mennesker,  som ikke gjør så godt. Lett å bli i tvil om det er dagen, menneskene eller deg selv som er for mørk.

kate-williams-40159

På slike dager er det godt å ha en bokhylle. På slike dager er en bekreftelse fin å få, og gjett om jeg får. Jeg finner en bok der «det er noe med stemmen» i boken som gir gjenklang, bli møtt,  og tårene kan bare komme.

Et godt eksempel på en slik bok er  er diktboken Urd av Ruth Lillegraven.  I diktene hennes finner jeg en stemme som runger.

Liker godt  den store respekten for dem hun skriver om, hun må like dem godt både trærne og menneskene.

Tror hun minner meg på hva som er viktig, og hva som er sårt. Hva som er rett og hva som er galt.  Urd er en av hennes diktbøker hvor du  finner historien om livet til to kvinner som flettes i hverandre – og så handler den om hus og hverdag, arv og livet. Det er fint å kunne bli møtt i litteraturen.

Så er det andre dager.  Lyse, klare dager hvor Inger Christensens dikt i «Det»  (Ganske fersk oversatt av Endre Ruset mer om han en annen gang)  er det eneste riktige, på disse dagene kan jeg la meg overstrømmende begeistre over setningene, og bøye meg i støvet for at hun evner å åpne blikket mitt.

Inger Christensens har også en essaysamling, Hemmelighetstilstanden. Dette er for dager når jeg må ha noe som ikke nødvendigvis gir resonans, heller når jeg trenger å strekke meg, dessuten kan jeg ikke få nok om bøker om skriving og språk, og nettopp det er denne.

Les her, så får du et innblikk:

Alle preposisjoner er nærmest usynlige. De holde språket oppe på samme måte som rommet bærer planetene. I deres begrensede antall, opp, ned, ut, inn, over, under osv. holder de bevisheten i samme type bevegelse som verden. De setter alle substantivene på plass i forhold til hverandre og forsikrer oss stilletiende om at vi i verden på forhånd er båret oppe av et uutømmelig, alltid eksisterende sammenligningsgrunnlag

Sløyt, vakkert?  Dette var en dame som strakk seg langt, langt.

Urd av Ruth Lillegraven Tiden Norsk Forlag 2013, Det av Inger Christensen (oversatt av endre Ruset 2016), Hemmelighetstilstanden av Inger Christensen (Oversatt av Camilla Groth) Pax Forlag A/S

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: