Jeg har sagt opp jobben min!

platform-station-concrete

Jeg sa opp jobben min 1. januar med tre måneders  oppsigelsestid. Hvor går veien videre?

Kan forskning om jobbskifte fortelle meg noe nyttig i så henseende? Jeg  forsøker å finne ut av det, og finner raskt ut at å skaffe seg «en jobb» – er ikke lenger nok! Nå skal det skapes en jobb, og skapes et liv.

Jeg skal rett og slett designe mitt eget liv. Men er det ikke dette jeg kontinuerlig holder på med?

Nye jobbtrender forteller at jeg nå kan jobbe fra hvor jeg vil, og vi vil gå vekk fra at «sjefen» må se oss. Dette betyr vel mer «hjemmekontor» (Remote-workers). Akk og ve, så herlig fleksibelt! Gode toner i mine ører.

Videre, fremfor alt, leser jeg at jeg nå skal finne min lidenskap, sette mål, nå dem, deretter sette nye mål – og ikke nok med dette, parallelt her skal jeg også takle motgang, og snu motgang til medgang.  (Sistnevnte er  i grunnen det jeg fokuserer på for tiden, så den kjøper jeg lett).

Nye jobbtendenser fører til samfunnsmessige konsekvenser;  umotiverte medarbeidere produserer mindre, er oftere syke og har flere konflikter.  Visste vi det ikke. Arbeidsgivere hør! Vær fleksible!

Forskning viser, at unge generasjon Z’ere (14 – 24 år) forventes å ha en 10-14 jobb, innen de fyller 38 år! Spennende tanke, men dèt toget har  gått for meg, eller?

 

Trender og tendenser viser at de unge som inntar arbeidslivet kan forvente seg  fleksibilitet, frihet og faglig utvikling – samtidig som de er fylt av mål og lidenskap. Jeg hiver meg på samme tog jeg, baner meg i vei, før «dørene lukkes».

Vi går altså  inn i nye tider, nye måter å arbeide, tenke og leve på. Og undersøkelser har nå vist at mennesker som kjeder seg på jobb og ikke brenner for det de holder på med lever kortere, enn de som kjenner på lidenskapen sin.  Her er det bare å begynne å kartlegge! Eller designe! Design ditt liv leser jeg, og forundres i grunnen ikke så mye over dette. (Jeg har i en to års periode jobbet med et tverrfaglig prosjekt (Bibliotek/Folkehelse) hvor vi nettopp brukte «design thinking metoden». Så ja, hvorfor ikke bruke samme metode på mitt eget liv).

Fryd! Les her:  Fremtiden tilhører mangfoldet og indivduelle former å leve og arbeide på! Dette klinger godt, plass for alle, vekk fra den homogene tanken, vekk fra det strømlinjeformede. Her er det rom for både deg og meg.

Spørsmålet er bare – hvordan passer dette inn i Norge? Vestfold? Sandefjord?

Men altså, Livsdesign. Livsdesign handler mer om hverdagen enn kun dine store og vidløftige mål mot arbeidslivet.  Her i Norge bør det nok være mulig å få til en variant av denne nye, allsidige trenden. Her trenger man tross alt ikke ha en 70 timers arbeidsuke for fremstå som vellykket, ei heller tjene så godt at dyre klokker og diamantringer må være på plass.
Mens i USA og flere steder i Asia, Afrika, Midtøsten og Latinamerika,  er statussymbolet stadig diamantringen, klokken,  huset, bilen og jobben. Her vil livsdesign være en stor omveltning, la oss følge med.

Nå i  denne tidsalderen vil vi ha vår frihet tilbake, ikke til å arbeide mindre, men ha mer innflytelse på hvor vi arbeider og hvem vi arbeider med, vi er også opptatt av å vite hvorfor vi skal gjøre det vi gjør. Dette er da virkelig positivt er det ikke? Det spørs bare om mine eventuelle fremtidige arbeidsgivere er helt her. Akk. Det er så mange måter å leve et liv på, bygge en solid karriere og et godt liv. Kun fantasien stopper deg! (Så var det fantasien da…).

Livsdesign. Livet. Om å nyte livet.  Ikke bare trå ut av komfortsonen. Så altså  livsdesign handler om at jeg designer min hverdag til å være noe jeg liker og  som jeg  fungerer optimalt i.  Lykken finnes i hverdagen. Ah! Den  ultimative selvrealisering?  Er ikke det litt patetisk da? Å være tilfreds og fornøyd, nei, det høre jo helt supert ut, spør du meg. Og det er jo slik at selv om jeg har oppnådd mye i livet mitt, så behøver jo ikke det å bety at jeg ikke kan ha ønske om å gjøre noe annet, noe mer! Kjenner du deg igjen?

Hva er mine ambisjoner? Hvorfor har jeg  dem? Hva driver meg? Hvor kommer min indre motor fra? Hvem og hva  er det som engasjerer meg? Dette er spørsmål jeg bør starte med.

Jeg leser at i en undersøkelse i USA angret fire av fem på hva de ikke hadde gjort, altså ikke på hva de har gjort. Let the show begin!

I alle fall skal jeg ta frem store ark, tusjer, post it lapper og la tankene fly, mens jeg starter å designe mitt liv.

Lenge leve «Design thinking» Nå skal jeg designe mitt liv!

Om meg

Kilder: Takk til Soulaima Gourani for å fortelle meg om disse fremoverlente tanker

Publisert av Litteratur for alle

Vi holder leselederkurs etter metoden Shared Reading og kurs i kreativ- og helsefremmende skriving. Foredragsholder; om forfattere, bøker og litteraturens nytteverdi.

3 kommentarer om “Jeg har sagt opp jobben min!

  1. Du skrive så godt, sette igang mine tanka om mitt liv, og kor eg vil… 😊 Eg e heilt sikker på at du finne din vei iallefall!! 😘

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: