Shared reading og bok på resept

Har du hørt om biblioterapi? Biblioterapi har ingen bestemt definisjon, men kort fortalt er det å  forbedre den psykiske helsen ved å gi selvinnsikt hos leseren gjennom litteraturen.  Biblioterapi kan brukes som en paraplybetegnelse på «bok på resept» og  «Felleslesing/ Shared reading». 

Bibliotererapi
Bok på resept

Biblioterapi kan brukes som en paraplybetegnelse på «bok på resept» og  «Felleslesing/ Shared reading».

Jeg har skrevet om Felleslesing/shared reading tidligere; Hva skjer i teksten, hva skjer i oss? og Lesing av skjønnlitteratur som terapi og til dels i dette innlegget; Akk, for et følsomt sinn! Tre av elleve  innlegg.  Det er ikke til å skjuleat jeg har tro på litteratur som terapi.

Bok på resept!

Nå skal jeg fortelle deg noe morsomt. I England får du bok på resept! Her foreskrives en bok ut i fra leserens diagnose eller livssituasjon. En helsefaglig  finner  litteratur tilpasset de psykiske utfordringene eller diagnosen, man foreskriver altså  litteratur til spesifikke lidelser. Det er her ofte snakk om selvhjelpsbøker.

Denne medisinske modellen opererer i helsefaglige  sammenheng. Det er basert på en en-til-en samtale,   og formidlerens bakgrunn er først og fremst  som terapeut.

«Felleslesing/Shared reading»har primært en litteraturkyndig , er basert på skjønnlitteratur og er gruppeorientert.

Ha en fin helg!

Er du interessert i å vite mer om biblioterapi; Felleslesing/shared reading eller «Bok på resept»? Ønsker du informasjon eller et foredrag? Ta kontakt.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s