Boka beveger seg i takt med oss

Selvfølgelig beveger boka seg i takt med oss. Den er jo skrevet av en av oss. Og litteraturen følger samfunnstrendene. Vi ser det så tydelig, når vi titter i bokhyllen og tenker over alle bøkene vi har lest.  Vi kan følge tiår etter tiår,  og se litteraturen i fin takt med samfunnet.  Vi så det i litteraturen da den første skrivende generasjonen av skilsmissebarn ble  voksne. Behovet, og aktualiteten  trengte seg på, de skrev om sitt indre liv. Du har kanskje som jeg  – lest,  og latt deg fascinere – av  Anne Oterholm, Geir Gulliksen eller Hanne Ørstavik? (Har du ikke, så gjør det!)  Dette er fra en generasjon forfattere som bø på seg selv. Det private ble mer offentlig uten åpenbar, tilsynelatende sjenanse, men temaet,  det var i alle fall helt synlig, det ble rett og slett mer «indre liv» og mer dagligdags. Sjangermessig og etisk skapte det den gang debatt, og vi vet jo, utviklingen har fortsatt. Det har debatten også.

Det store paradigmeskifte, ny teknologi, wikipedia, skrive sitt liv, bryte ned sfæren, blogging, facebook – all that jazz.

Og nå da? Er det nå barna til skilsmissebarna som forteller? Har  det blitt slik at det offentlige og det private ikke har noen grense lenger?  Overhodet ? Jo da, jo da,  jeg vet jo det, det er realiteten i samfunnet.  Det store paradigmeskifte, ny teknologi, wikipedia, skrive sitt liv, bryte ned sfæren, blogging, facebook – all that jazz. Det er virkelig interessant,  ikke sant?  Hvem er vi, hvor går vi, hvor står vi.  Vi må ta det på alvor, alt dette – sjangeroverskridende (vi kan kanskje plassere det der?)  Men du, er det egentlig etisk? Skal forfatteren ta hensyn? Til seg selv, til oss, til slekta?  Hvor privat  kan en forfatter bli? Eller en filmskaper for den saks skyld? Hva med deg selv, er ikke du også ganske så privat, på Facebook? 

Vi vil ha det? Vi bokleserne, vi filmomane, vi tv-tittere, vi som daglig er innom Facebook, vi vil ha det? Eller? Det er jo dette med underholdningen. Vi skal ha det private og vi skal ha underholdning. Det gjelder jo film, teater, tv også. Purchase this image at https://www.stocksy.com/1397424Morer vi oss til døde? (Vi dør så sakte at vi tror vi lever, husker du den? Boka til Bertrand Besigye? Digresjon). Er det slik at i  denne kompliserte og krevende hverdagen trenger vi underholdning?  Finner vi et ankerfeste i  underholdningen? Forankrer  vi oss i en trygghet mot den rå virkeligheten? Er det slik at underholdningslitteraturen (som for eksempel Jojo Moyes), og et knippe utvalgte tv-programmer er en nødvendighet?

Ingen tvil at det selger. Forlagene får suksess. Vi blir kjent med stereotypiske karakterer gjennom film, realityserier og bøker. Apropos stereotypisk, krimbransjen må da ha vokst noe voldsomt de siste årene?  I alle fall kommer den til det, la oss følge med videre på Jørn Lier Horst, Jan Mehlum i Petter Stordalens forlag Capitana . Digresjon.  Underholdene blir det, spennende, rett og slett. Jeg lar meg underholde av hele ideen jeg. Nb jeg er ikke ironisk, jeg tror jeg befinner meg i årgangen før ironien, eller kanskje ikke Erlend Loe er vel ironisk, eller?  Digresjon.  

Jeg diskuterte noen av de litterære debutanter med en tidligere bibliotekarkollega av meg, vi snakket om det utilslørte, det kroppsnære og det intime i litteraturen. Det private. De som  tar den lenger enn Hanne Ørstavik og Anne Oterholm. De står ikke øverst på lista over de vi leser høyt for pensjonistene til formiddagskaffen, for å si det sånn.  

Dette ble et fragmentert innlegg, noen digresjoner, en del spørsmål, berørte noen alvorlige ting, på en veldig lett måte. Ganske 2018? Og husk, det er en blogg, formen er fri.

Merk, her er det ingen litteraturkilder. Dette er kun bloggforfatterens (u)tilslørte tanker, dessuten kan jeg ikke skilte med «opprykk».  Dette er for øvrig skrevet sammen med et glass antioksidanter, med en katt som jobber med å få oppmerksomheten, og en 12 åring som jeg halvt oppmuntrende, halvt befalende har satt i gang med middagen, – kveldsmaten, for sent – igjen. Hashtag dyneløftende. 

 

 

 

Publisert av Litteratur for alle

Vi holder leselederkurs etter metoden Shared Reading og kurs i kreativ- og helsefremmende skriving. Foredragsholder; om forfattere, bøker og litteraturens nytteverdi.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: