I går toget jeg en halvtime, fra Sandefjord til Porsgrunn. Målet var festivalåpningen av Bjørg Vik-dagene på Porsgrunn bibliotek. Dette er andre året jeg besøker festivalen. I fjor hadde jeg virkelig gode og interessante opplevelser, så forventningene var høye. Jeg gledet meg skikkelig. Hittil har forhåpningene blitt innfridd!
Litteraturdagene i Porsgrunn skal presentere og rette blikket på kortformen i norsk litteratur. Novellen, poesien og kortere tekster. Et gjennomgående tema i alle arrangementer er “Den sterke stemmen.” Mariann Eriksen (kultursjef i kommunen) ønsket velkommen med disse ordene, og hun la vekt på hvor viktig det var med de litterære opplevelser, skape rom for undring og debatt, og ikke minst den gode samtalen. (Livet er fantastisk tenkte jeg da:)
Gjennomgående tema under Bjørg Vik-dagene er jentekraft.
Astrid Borchrevink Lund og Per Erik Buchanan Andersen fra Litteraturgarasjen, er initiativtagerne til Porsgrunn litteraturfestival (siden 2015) og samarbeider med flere (Telemark Fylkeskommune, Porsgrunn kommune og kulturhuset Ælvespeilet – og Porsgrunn bibliotek) samt «Kvindernes Læseforening » .
Representant fra Leseforeningen sammen med Litteraturgarasjen fortalte om litt hva som skulle foregå disse dagene, og om initiativet til denne flotte festivalen. De ga ordet videre, 5 jenter entret senen for å lese fra en antologi «Ordskjelv» der 13 jenter fra Porsgrunn mellom 13-16 år har bidratt med tekster i samarbeid med den kulturelle skolesekken og forfatter har jobbet frem noen veldig fine tekster.

Jentene skapte gode bilder og hadde satt ord på stemninger og følelser. Håper virkelig de fortsetter å bruke stemmene sine!

Maria Kjos Fonn og Marta Breen skulle stått sammen på scenen, men Maria Kjos Fonn var blitt syk og Marta Breen kom alene for å holde det som kalles Bjørg Vik-foredraget. Jeg har hørt Marta Breen noen ganger før, og setter alltid pris på blikket, vinklingen og arbeidet hun gjør.

Foredraget til Marta Breen var en påminnelse om hvor langt vi har kommet, – og ikke kommet hva gjelder likestilling mellom kjønnene. Med boken «Om muser og menn» som bakteppe for foredraget, guidet hun oss gjennom deler av kulturhistorien og på hvor selvfølgelig det har vært at mannen har fått et så stort albuerom og vært med på å bygge opp strukturen i samfunnet vårt, – nettopp basert på at mannens plass i solen.
Beslutninger tatt på såkalt kunnskap om biologi som at ; kvinner skal ikke stimuleres intellektuelt/utvide hjernen for da skrumper livmoren, og de vil ikke kunne føde barn, eller religionen som har blitt formidlet og tolket av menn gjennom tidene, og som også var delaktig i det å ikke la kvinner få være hovedperson i eget liv.

Tusen takk for god opplevelse i Porsgrunn bibliotek.
Takk for alle gode tekster og tanker fra deg, Kirsten! I dag har jeg med meg hjem i veska boka du anbefalte for et par dager siden: «Til trøyst». Gleder meg til å lese den! Og teksten du delte om leger og lesing av skjønnlitteratur, måtte jeg presentere for en nystartet litteraturgruppe i går kveld:-) God helg!
Gled deg til «Til Trøyst»!
Blir så glad når ordene blir mottatt, veldig hyggelig med tilbakemelding.
Så bra at du starter opp nye litteraturgrupper. Heier på deg!