Stråets lengde

«Fryd ligger og venter på deg rundt neste sving» Stemmen til Anne Grete Preus fyller det store kulturhuset, med relativt få fremmøtte. Desto mer fylte stemmen oss som var der.

Anne Grete Preus døde 25. august og ble begravet noen dager etterpå. Snaue tre uker etter kommer hennes bror Hans Ragnar Preus til Porsgrunn for å motta Bjørg Vik prisen på vegne av søsteren.

Det var en helt spesiell og ladet stemning da han kom frem på scenen. «Det var ikke lett å høre stemmen hennes slik» begynte han.

Han delte noe stort med oss, noe personlig og fint. Han fortalte hvor mye det hadde betydd for Anne Grete Preus og få denne prisen. Hun hadde blitt oppløftet av det, hadde satt seg som mål å forsøke og komme for å motta prisen selv.

Han fortalte at den siste tiden på sykehuset hadde de snakket mye om prisen, og flere ganger hadde han lest ordlyden som var kriteriet for å få prisen. Hun hadde satt så pris på det. Blitt glad og stolt.

Det ble så nært og fint. Han var selvfølgelig preget av hele situasjonen. Det var vi som var til stede også, vi ble så takknemlig over at han kom, at han delte, broren, ikke en presseansvarlig eller en annen.

Noe av det fine han fortalte vil jeg sitere:

«For Anne Grete var det aldri snakk om å trekke det lengste strået, det handlet aldri om det. Det handlet om lengden på strået». 

Bjørg Vik-dagene 2019
Anne Grete Preus ble tildelt årets utgave av Bjørg Vik-prisen, før hun gikk bort august 2019

Publisert av Litteratur for alle

Vi holder leselederkurs etter metoden Shared Reading og kurs i kreativ- og helsefremmende skriving. Foredragsholder; om forfattere, bøker og litteraturens nytteverdi.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: