Kreativ skriving sammen med andre

IMG_6175

«Hva er en skrivegruppe»? «Hva gjør dere egentlig de fredagene hos Litteratur for alle»?

I går kveld delte jeg på facebook at jeg skulle ha skrivegruppe, og at nye deltakere var hjertelig velkommen. Da jeg våknet i morges lå det to meldinger til meg i innboksen.

Er det flere som har spørsmål om det samme? Svaret kommer her:

I mine skrivegrupper deler du erfaringer med andre skrivende, du får inspirasjon og ideer.

Du får utviklet skrivestilen din, og lærer små grep som gjør at teksten blir interessant og tilspisset, eller sanselig og detaljrik. 

Selv om skriving kanskje er noe du er vant til å gjøre alene, så trenger du ikke være alene med skrivingen. Noen synes det er fint med et avveksling, skrive litt i fellesskap, utforske skrivingen og språket med andre og noen forteller at det det er i grupper de får skrevet mest. Det som er felles tilbakemelding er at de opplever få noe ut av det.

Det er fredag morgen, klokken er litt over 9, jeg setter på kaffe, vanner blomster, dekker på bordet. Jeg venter skrivebesøk i Et eget rom i Kongensgate 37.

Ti over halv ti, det banker på døren, det er Rita, hun er kaffetørst og kommer først. Nærmere ti kommer Margareta, hun som holder på med bokprosjekt og blir gal av å sitte alene å skrive. Rett etter Margreta entrer viseskribenten Hilde rommet, Hilde vil ha undring og nye utfordringer, hun drikker medbrakt hvit te og får oss til å le. Vemund er taus, men leverer og lytter. Gro kommer i jobbantrekk, høye sko,  har fått dispensasjon fra jobben for å få inspirasjon som hun bringer videre inn i jobbtekster.

Jeg starter ofte med å lese utdrag fra en god litterær tekst.

Dette er en fin inngang for inspirasjon til å komme i kontakt med skriveren i deg. Vi tar utgangspunkt i hva som treffer oss i treffer og skriver friskrift (lar hånden flyte uten et spesielt mål, dette skal ikke være bra, eller flinkt! Hånden skal gå,  bare gå, du skal ikke stoppe opp. Stopper det opp gjentar du bare det siste ordet – til flere ord kommer).  Vi  skriver friskrift i drøye 10 minutter.

I dag, fredag, var vi fem stykker og kunne ta oss tid til å jobbe med hele to tekster. Jeg valgte en annen inngangsport til friskriften:

Tekst 1 –  Utgangspunktet var «første setningen i en novelle» som en inspirasjonskilde.         Tekst 2  – Her startet vi med en setning om «noe som var sant for oss selv». 

Nå starter arbeidet med teksten vi har produsert. Det er en spennende prosess å se hvordan denne teksten bearbeides og endres, hvordan vi med ulike øvelser nærmer oss vår egen stemme og får til å skape åpning og spenning i teksten. I dag brukte vi den Hemmingway´ske metoden. Vi skar ned teksten til benet. Vi spikket og pusset, først adjektiv og adverb, siden hele setninger. Det vanskeligste var når hele avsnitt skulle komprimeres og vi skulle ned i et gitt antall ord, – men vi klarte det!

Teksten som ble igjen fikk energi, spenst og ble interessant. Den hadde omformet seg til noe annet, noe vesentlig, og hadde skapt et rom for leseren.

For; det er i mellomrommene det skjer. Har du spørsmål, eller annet:

Liker du å skrive? Har du lyst til å uttrykke deg skriftlig? Da er skrivegrupper viktig. Et skrivefellesskap. Bor du i nærheten av Sandefjord er du velkommen til drop-in skrivegrupper fredag formiddager kl 10-11.30

Ps Navnene er byttet ut, og kanskje te-favoritten ; )

Kanskje du også vil lese:

Om å skrive litteratur

Skrivegrupper

Hva inspirerer deg til å skrive og lese?

Å holde skrivegruppe for eldre og mennesker med demens er en berikelse

 

Publisert av Litteratur for alle

Vi holder leselederkurs etter metoden Shared Reading og kurs i kreativ- og helsefremmende skriving. Foredragsholder; om forfattere, bøker og litteraturens nytteverdi.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: