Litteraturen er alltid hjemme

Litteraturen er alltid hjemme. Gå til bokhyllen din, eller biblioteket.

Litteraturen har mange egenskaper.  Litteraturen har en nytteverdi, ikke bare utfordrer den oss, men den er alltid hjemme og den treffer deg uansett sinnstemning.

Det er dager da det er godt å bli sett og møtt. På slike dager har det alt å si og å ha en bokhylle. På slike dager er en bekreftelse fin å få.

På slike dager stiller jeg meg foran bokhyllen, blar med øyne og fingrene. Jeg finner en bok der «det er noe med stemmen» i boken som gir gjenklang.

Tårene eller smilet kan komme. Håpet eller en påminnelse. Et dytt bak, skaperlyst eller ro.

Et godt eksempel på en bok som treffer meg når jeg er melankolsk er er diktboken Urd av Ruth Lillegraven.  Urd er en av hennes diktbøker hvor du  finner historien om livet til to kvinner som flettes i hverandre. Den handler om hus og hverdag, arv og livet. Jeg finner gjenklang i nesten alt hun skriver. Det er noe med det musikalske i språket hennes og liker godt respekten for dem hun skriver om. Trærne og menneskene. 

(Hun har nylig gitt ut en krimbok til gode kritikker, jeg er mer begeistret for hennes  tidligere utgivelser).  Har du ikke lest henne, les! 

Så er det andre dager.

Det er lyse, klare dager hvor Inger Christensens dikt i «Det» er det eneste riktige. Her lar jeg meg overstrømme av  begeistring over setningene, blir full av takknemlighet over at hun evner å åpne blikket mitt.

Og et vakkert oppløftende boktips for deg som liker å skrive :

Inger Christensens har også en essaysamling, «Hemmelighetstilstanden». Dette er for dager jeg ønsker å strekke meg. Denne vakre boken er om skriving og språk.

Les her, så får du et innblikk:

«Alle preposisjoner er nærmest usynlige. De holde språket oppe på samme måte som rommet bærer planetene. I deres begrensede antall, opp, ned, ut, inn, over, under osv. holder de bevisheten i samme type bevegelse som verden. De setter alle substantivene på plass i forhold til hverandre og forsikrer oss stilletiende om at vi i verden på forhånd er båret oppe av et uutømmelig, alltid eksisterende sammenligningsgrunnlag»

Sløyt og vakkert.  Dette var en dame som strakk seg langt.

Urd av Ruth Lillegraven Tiden Norsk Forlag 2013, Det av Inger Christensen (oversatt av endre Ruset 2016), Hemmelighetstilstanden av Inger Christensen (Oversatt av Camilla Groth) Pax Forlag A/S

 

Publisert av Litteratur for alle

Vi holder leselederkurs etter metoden Shared Reading og kurs i kreativ- og helsefremmende skriving. Foredragsholder; om forfattere, bøker og litteraturens nytteverdi.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: