Apens år

Flyt, inspirasjon, kraft, energi

Det er når jeg har hatt timer, mange timer,  i fred, jeg kommer inn i en flyt. Dessverre er ikke hverdagen slik, men det hender jo – og når den kommer, er det fantastisk.

De timene med fred og ro, som jeg skriver om kan riktignok være fylt med klesvask, litt lytting på P2/nrk bok pod, litt rabling, litt diktlesing. Poenget er nok at jeg ikke blir avbrutt. At jeg er alene. Når jeg har gjort dette i noen timer, da kan jeg komme inn i denne flyten. Da tenker, skriver, skaper og yter – jeg best.  Da er det som om inspirasjonen blander seg godt,  og kryper ut i hendene, og så skaper noe nytt.

Patti Smith Om å skrive

Jeg har lest Patti Smith «Om å skrive» på nytt i helgen. Og har henne under huden fremdeles.

 

Hvem er Patti Smith, jo det er en rå vokalist, låtskriver og poet. (Var på konsert med henne i sommer). Hun har skrevet to romaner; Just Kids og M Train som begge er selvbiografiske. Så har hun skrevet «Sanka ull» som kom ut for noen år siden, og som jeg ble veldig glad i. Det var virkelig en liten skattekiste av en bok. I denne lille boken (den ER liten) får vi være med Patti Smith på hennes tankerekker om det å skrive, om det å skape. Patti Smith byr på seg selv i alle hennes bøker, hun dokumenterer.

Hun er også aktiv på Instagram, og deler bilder og tekster fra hverdagen sin; thisispattismith

Hun skriver om det å være inspirert/om det å være kreativ, men også om det harde arbeidet. Hun forsøker  på ett vis og fortelle hvordan disse to jobber sammen og dermed blir til noe – skaper noe nytt.

Referanser i Patti Smith sine bøker

Om å skrive har veldig mange referanser, og i september  var jeg å hørte på Brit Bildøen i Porsgrunn som snakket om å oversette Patti Smith, og hvilken stor utfordring det var med alle referansene.  Det var mange referanser i  Just Kids og M Train også. Brit Bildøen holder nå på å oversette Smiths siste bok i disse dager. Venter spent.

Det er en glede å få reise rundt med Patti Smith, i tankene og på papiret. Det er reiser og tankereiser.

Hun har en enormt respekt for de store kunstnerne før seg, og sier at uten dem hadde vi ikke vært oss. Smith skriver om å hengi seg. Til å skrive, til å skape. Hun reflekterer rundt det å være inspirert og hvordan man ved å arbeide dette frem skaper noe nytt.

Jeg tror «Om å skrive» vil være interessant for alle som rett og slett liker Patti Smith,  og for alle som liker bøker om å skrive. Videre tenker jeg at dette er en bok du kan ta deg litt tid med, det er ikke en pageturner, det er mer en dvelebok.

Apens år

Apens år er muligens den norske tittelen på Patti Smith nye bok, som på engelsk heter Year of the monkey. Gleder meg til den!

 

 

 

 

Publisert av Litteratur for alle

Vi holder leselederkurs etter metoden Shared Reading og kurs i kreativ- og helsefremmende skriving. Foredragsholder; om forfattere, bøker og litteraturens nytteverdi.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: