Makten og kraften i ordene

pexels-photo-415071
Photo by Pixabay on Pexels.com

Hviken makt, og hvilken kraft tror du ordene har? Jeg tror jo på ordet. Jeg  tror på litteraturen.  Jeg har ikke  forsket på det, og sikkert ikke lest nok, eller dypest om det ( selv om jeg prøver.) Men Jeg har en klokketro på at litteratur har en verdi, at det å lese litteratur, at det å lese og reflektere rundt litteratur og ikke minst det å lese, reflektere og samtale om litteratur har en stor, stor verdi. Det opplever jeg jo selv i lesinger med andre hele tiden.

Men i hvilken grad endrer vi oss virkelig av litteratur? Kan litteratur endre oss?

At litteraturen har en kraft i seg vet jeg, og du. Hvorfor ellers klarer vi ikke å legge fra oss påskekrimmen, eller hvorfor klarer ikke sønnen min slukke lyset og stoppe å lese det fantazyuniverset han for tiden befinner seg i?

Har litteraturen makt også?

Når vi leser litteratur som for eksempel Merete Lindstrøms romaner, som er så innsiktsfulle om sosiale minoriteter (Vinterarkivene) og om sårbarhet og maktesløshet (Novellesamlingene). Det jeg lurer på. Blir du og jeg, gjennom å lese om urettferdige hendelser i en bok, blir mer rettferdig?

Skjer det en endring i hvordan vi handler?

Er det slik at litteraturen oppnår en reell anerkjennelse, og i tilfelle hva fører denne anerkjennelsen til. Endrer innsikten gjennom litteraturen oss mennesker til handling?

Hva tror du?

 

Publisert av Litteratur for alle

Vi holder leselederkurs etter metoden Shared Reading og kurs i kreativ- og helsefremmende skriving. Foredragsholder; om forfattere, bøker og litteraturens nytteverdi.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: