Fabler

bird pattern colorful green
«Påfuglen og personlighet» – en av de kjente karakterene i Audun Mortensen sine tekster

Audun Mortensen

Audun Mortensen er en produktiv forfatter og kunstner. Siden han i 2009 ble kåret til «årets beste diktdebut» med «Alle forteller jeg hvor bra jeg er i tilfelle jeg blir det» har han årlig gitt ut verk innen sjangeren konseptuell poesi.

Mortensen er en omdiskutert forfatter og i 2015 kom forfatteren ut med «Samleren», som ble beskyldt for å være plagiat, da forfatteren hadde kopiert Charles Willefords bok ved hjelp av google translate. Boken het Samleren og ble trukket fra markedet, og boken som kom året etter 2roman2 viste seg å være nok en kopi, nemlig Lolita (Nabokovs) baklens.

Han mener selv dette er kunst og ikke plagiat. (Intervju Natt og dag) 

Dyr jeg har møtt

I 2014 kom Dyr jeg har møtt, som består av små essay eller små fortellinger. Alle tekstene handler om dyr med menneskelige egenskaper, så tanken faller naturlig til Æsops fabler.

Dyrene i Audun Mortensen tekster er dyr han har møtt, han kjenner de godt. Det er dyr med menneskelige trekk og de befinner seg gjerne i kulturlivets kretser. Tekstene er morsomme, reflekterende og undrende. De oppleves ikke ondskapsfulle, og det morale uteblir. Vi tar selv standpunkt. Vi blir presentert med gode bilder og et variert språk med driv. Teksten er fortettet og intens, og vi møter ett eller to dyr i hver tekst. Hvert dyr har sin stemme.

På boksens forside er innholdsfortegnelsen. Denne er satt opp alfabetisk og begynner med A) «Albatrossen og alderdommen» og avslutter med V) Villsvinet og viten, inne i mellom her treffer vi altså på dyr som ilderen (og intrige), eller f eks toppmeisen og (tvil).

Denne lille boken er både samfunnsaktuell og underholdene.

Garantert kommer du til å kjenne deg selv igjen, i alle fall en kollega, venn eller et familiemedlem.

Ble du nysgjerrig?

www.audunmortensen.com

Teksten har tidligere vært publisert i magasinet Stemmer som var et magasin for litterære og samfunnsengasjerte tekster. Dette magasinet ble lagt ned da de ikke lenger klarte seg uten støtte fra Kulturrådet.

Ønsker deg en god dag, og er du av dem som ikke leser på noe akkurat nå, og ønsker å komme i gang med litt lesing, prøv denne!

Jeg ble for øvrig akkurat ferdig med Henrik Falk av Vigdis Hjorth (basert på Ibsens Hedda Gabler ). Likte den veldig godt. Lest den i ett strekk i går.

 

 

Publisert av Litteratur for alle

Vi holder leselederkurs etter metoden Shared Reading og kurs i kreativ- og helsefremmende skriving. Foredragsholder; om forfattere, bøker og litteraturens nytteverdi.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: