Bedre bok i hodet enn på papiret

DCF972DC-013C-4874-BCD7-C754C28EADB0I skrivende stund er det lørdag kveld, jeg kan ikke bruke kvelden bedre, skrivende (eller lesende) med en rød langhåret katt og en hvit langhåret isbjørnlignende hund  liggende  ved siden av meg. Tre  meter fra meg sitter resten av familien. At det flimrer på tv-skjermen der løpende menn dribler, jogger, svetter og roper også er tilstede, er noe jeg lever godt med, tror jeg.

Jeg står av og til opp tidlig søndag for å skrive søndagsteksten, men det hender jeg  skriver den dagen før. Gjennom uken har jeg i bakhodet om hva jeg vil skrive om. Tankene er der når jeg går tur med hunden eller er på vei til eller fra noe. Men det Jeg tror jeg med hånden på hjertet kan si, er at de setningene og de tekstene jeg har hatt inne i hodet sjelden har kommet til sin rett på papiret.

«Vi har alltid en bedre bok i hodet enn den vi klarer å få ned på papiret»

«Vi har alltid en bedre bok i hodet enn den vi klarer å få ned på papiret» , var det en forfatter som sa i et intervju. Jeg glemmer ikke setningen fordi den oppleves så gjenkjennende.

Jeg aner ikke hvor mange setninger jeg går å dveler på, så mange tematikker som ville egnet seg for «den gode teksten», eller enda bedre – «den gode romanen». Setninger og situasjoner, i god synergi med hverandre.  Drømmen er at det er driv og rytme som fletter seg i hverandre. Ord stopper ikke opp og blir feil, knotete, flaut og trått, nei da, de flyter av gårde der jeg trasker runden rundt Hjertås eller balanserer på bakketopper på Mokollen.

Jeg tenker ikke ut innledning, plott, høydepunkt, katarsis, nei da, her er det snakk om setninger, biter, avsnitt løsrevet fra tid og sted. Fullendt og poetisk.

Tenk hvilken glede det vil være å sy disse bitene sammen!

Om jeg bare hadde fått dem ned på papiret!

Til jul ønsker jeg meg ærligheten til Tove Ditlevsen, uroen til Cora Sandel, Lidenskapen og utholdenheten til Martha Tikkanen, det skarpe blikket til Nina Lykke, talentet til Ida Hegazi Høyer eller sanseligheten til Line Nyborg.

Hva ønsker du deg?

 

 

 

 

 

 

 

Publisert av Litteratur for alle

Vi holder leselederkurs etter metoden Shared Reading og kurs i kreativ- og helsefremmende skriving. Foredragsholder; om forfattere, bøker og litteraturens nytteverdi.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: