Les denne!

 

B596DA26-9F0C-4E4E-A5B3-B9FDBF189B4D

EA7FF899-5A1A-4B7D-ACB2-8E3A0EE7351F_4_5005_c

En kunsterroman om en den tyskjødiske kunstneren Charlotte Salomon.

Tittel: Charlotte. Forlag: Solum/Bokvennen. Antall sider: 229
Utgitt i Norge:
2017 (Frankrike: 2014) Oversatt: Agnete Øye

Forsiden. Et sorthvitt bilde med romantittelen i burgunder. En sittende kvinne i silhuett foran et høyt vindu, eller en balkongdør. Noen malerpensler og et tegnebord.
«Liv? eller Teater?» er kunstneren Charlotte Salomons verk, verket hvor hun beskriver sitt eget liv gjennom en mengde bilder, tekst og musikalske ledetråder. Forfatteren David Foenkinos tolker og skriver ut historien hennes på bakgrunn av dette verket, og gjennom research.  Vi får følge han i Charlottes fotspor.

Jeg åpner boken og leser fra første setning: «Denne romanen er inspirert av Charlotte Salomons liv. En tysk kunstner som ble drept da hun var 26 år gammel og gravid».  Så vet vi det.

Romanen er bygget opp av setning- linjeskift – setning.

Som en sangtekst, der den som fremfører må trekke etter pusten.

Denne skrivemåten får vi også en forklaring på et stykke ut i romanen. Forfatteren skriver at han skifter linje for å puste.

Han skriver som – og om – at han nærmest er besatt av kunstneren Charlotte Salomon.

Han skriver også om en dragning han hadde alltid har kjent til Tyskland, alt det tyske; fra tyskproduserte skrivebord, til tyske kunstnere. Han beskriver følelsen av å endelig få møte det han har lett etter, den dagen han så hennes verk.

Romanen «Charlotte» gir oss godt innblikk i hennes arbeid, og betraktninger om hennes liv; barndom, første kjærlighet, utdanning, eksil i Frankrike, deportasjon.

Charlotte vokser opp i en familie med selvmord i arv, hennes tante – den første Charlotte, senere hennes søster, hennes mor og mormor. Selvmordene blir fortiet, og teateret er i gang, teateret over hennes liv og betingelsene til verket som ble hennes liv.

Albert Salomon er hennes far, og fremtredende kirurg. Han gifter seg med Paula, en kjent sangerinne. Charlotte beundrer Paula, og det er gjennom Paula at Charlotte treffer han hun forelsker seg i.  Charlotte forelsker seg, blir besatt (like besatt som forfatteren som skriver om henne). Hun maler, hun gir bort verket til en hun stoler på, og hun blir drept i Auschwitz.

Roman gir en historie om en kunstner jeg ikke kjente til, og den åpnet døren på gløtt til et kunstnerisk verk, jeg kan velge å utforske mer. 

Typisk for kunstnerromaner har forfatteren skrevet frem en sterk historie om en særegen kvinne med et usedvanlig talent. Forfatteren har skrevet seg inn i Charlotte`s kunstneriske kraft og besettelse og omformet dette til en roman med samme egenskaper.

Kanskje var kunsten hennes måte å holde «sin skjebne litt på avstand», som det innledende sitatet av Franz Kafka sier noe om: «Den som ikke mestrer livet sitt mens han lever, trenger den ene hånden til å holde fortvilelsen over sin skjebne litt på avstand»

Publisert av Litteratur for alle

Vi holder leselederkurs etter metoden Shared Reading og kurs i kreativ- og helsefremmende skriving. Foredragsholder; om forfattere, bøker og litteraturens nytteverdi.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: