Magi, visjoner og drømmer

Tekst til foredrag

Jeg tenker på ordbruk. Jeg skal holde et foredrag over nyttår flere steder, foredraget skal handle om litteratur og dens nytteverdi. I dag tidlig satt jeg meg ned for å sende ut tekst og bilde som skulle brukes av oppdragsgiver. Jeg leste mine egne ord som jeg nesten sendte av gårde.

Nytteverdi

«Nytteverdi» jeg kjente på det ordet, og tenkte at – det kan jeg jo ikke bruke, ordet nytteverdi har noe kjedelig og grått over seg, som en hverdag helt uten solgløtt eller glitter på seg,? Hm, men unyttig er den jo ikke – det mener jeg da virkelig ikke at den er! Så hvordan skal jeg formulere meg? La meg tenke; hva er litteratur for meg ?

Musikk, rytme, rom

Jo, det er en varm og trygg  hånd. Litteratur er musikk, rytme, rom. Litteratur kan så absolutt lyse opp noe og  vise vei. Den kan oppleves morsom, viktig og interessant.Ikke minst uttrykker litteratur det jeg føler som jeg selv ikke klarer å ordlegge meg godt om.

Magi, drømmer, visjoner

Hva er summen av dette da tro? Magi?

Det faller ikke naturlig for meg å bruke det ordet. Ord som «magi», «visjoner», «drømmer» er ord som føles kunstig i mitt vokabular. Men uvirksomhet, og det unyttige –  det elsker jeg, det sier jeg i alle fall til meg selv med jevne mellomrom (akkurat nå får jeg ikke det helt til å stemme, men jeg vet jeg sier det).

Livsviktig? Er det det den er? Nei, jeg kan vel ikke si det heller – eller?

Hva gjør litteraturen med oss?

Jeg er opptatt av hvordan litteratur påvirker oss følelsesmessig, hvordan påvirker den vårt syn på sykdom, helse, samfunnstrender og sosial klasse? Hva er det i litteraturen som gjør at vi blir påvirket av den? Hva er det som gjør at vi lar oss forstyrre og berøre av den?

Uansett, jeg er altså mer opptatt av hva litterære verker gjør, enn selve fortolkningen.

Men forresten,  er det egentlig en motsetning mellom disse to?

Jeg ender opp med å bruke ordet litteraturens kraft, det synes jeg omfavnet og åpnet opp så fint, – i motsetning til nytteverdi som jeg startet opp med.

Litteraturens nytteverdi
Kirsten Muhle om litteraturens kraft

 

 

 

Publisert av Litteratur for alle

Vi holder leselederkurs etter metoden Shared Reading og kurs i kreativ- og helsefremmende skriving. Foredragsholder; om forfattere, bøker og litteraturens nytteverdi.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: